Ruoniai drambliai mokosi išgyvenimo įgūdžių, pavyzdžiui, patys sulaiko kvėpavimą

A brown elephant seal pup lifts its upper torso with its front flippers and looks at the camera with large, round, dark eyes. Other seal pups lie sleeping in the sand at Año Nuevo State Park.

„Šis gebėjimas sulaikyti kvėpavimą itin ilgą laiką atveria kitą miego būdą – miegą po vandeniu“, – sako Kendall-Barr.

Tai labai svarbu norint išvengti plėšrūnų, tykančių šalia paviršiaus – vizualių medžiotojų, kurie, ieškodami maisto, pasikliauja šviesa.

„Puikūs baltieji rykliai, žudikai banginiai“, – sako Kendall-Barr. „Kai maitinate kažkuo, kas turi kvėpuoti, gera vieta pasivaikščioti yra šalia paviršiaus.

Saldžių sapnų prieblandos zonoje

Miegas po vandeniu yra tik vienas įgūdis, kurį šuniukai turi įvaldyti, kai jie leidžiasi į savo pirmąją kelionę jūra. Po to, kai ruonių motinos žiemą atsiveda, jie maždaug mėnesį maitina savo jauniklius pienu, kol grįžta į vandenyną medžioti. Jaunikliai paliekami patys ir turi maždaug nuo keturių iki šešių savaičių pasiruošti pirmajai pavasario kelionei jūra. Kadangi suaugusios ruonių patelės palieka iš karto po nujunkymo, jos nėra šalia, kad mokytų jauniklių esminių gyvenimo įgūdžių, tokių kaip medžioklė, plėšrūnų vengimas ir navigacija.

„Nėra jokio mokymosi tarp mamos ir šuniuko“, – sako Roxanne Beltran, kuri kartu su profesoriumi Danu Costa vadovauja dramblių ruonių tyrimų programai Santa Kruzo universitete. „Iš esmės mama duoda šuniukui pieno, o paskui leidžiasi į kelionę ir palieka jauniklius paplūdimyje.

Tai reiškia, kad bet koks ryšys tarp motinų ir jauniklių savybių ar gebėjimų greičiausiai yra genetinis, sako Beltranas, kuris specializuojasi jaunų dramblių ruonių tyrimuose, stebėdamas ir sekdamas jauniklius, kad suprastų, kodėl vieni išgyvena, o kiti ne.

Šis mažas dramblys ruonis, gimęs sveriantis apie 120 svarų, turi priaugti pakankamai pieno riebalų, kad išgyventų keturias–šešias savaites paplūdimyje po to, kai jo motinos grįžta į jūrą. (Dan Costa, UC Santa Cruz Lab / Roxanne Beltran, NMFS leidimo numeris 23188)

Šuniukai gimdami jau sveria apie 120 svarų ir bus apie 300 svarų, kai nustos šerti pienu. Drambliai ruoniai minta giliavandeniu grobiu, pavyzdžiui, nėgiais ir kalmarais, kurių negalima pasiekti iš paplūdimio. Tai reiškia, kad jaunikliai pasninkuos tol, kol bus sausumoje. Jie pasikliauja pieno riebalais, kad išliktų gyvi, kol jie auga, priauga raumenų masės ir įgyja jėgų, kurių prireiks pirmajai medžioklės ir migracijos kelionei.

Pirmoji kelionė jūra yra nepakeliamas išbandymas. Šuniukai mokosi keliaudami ir praktikuoja nardymo įgūdžius, kurių jiems reikia, kad galėtų saugiai miegoti ir medžioti maistą. Kai jie vieni išplaukia į atvirą vandenyną, nėra saugaus skaičiaus ir rudadumblių miškų, kuriuose galėtų pasislėpti. Vietoj to, ruoniai turi būti strateginiai ir pasikliauti tamsos priedanga, būdami aktyvūs naktį arba nardydami gilyn, kur gali pasiekti labai mažai saulės šviesos. Ši vandenyno dalis, esanti nuo 200 iki 1000 metrų gylyje, yra žinoma kaip prieblandos zona.

Mažyliai pradeda nardyti iki maždaug 300 metrų, maždaug 10 minučių sulaikydami kvėpavimą, o tada pakyla iki 600–700 metrų ir sulaikydami kvėpavimą daugiau nei 20 minučių.

Norėdamas ištirti, kaip miega dramblių ruoniai, Kendall-Barr prie jų galvų pritvirtina elektrodus. Ji išsiaiškino, kad ruoniai užmiega, kai grimzta lėta spirale – slenka vis gilyn ir praranda savo kūno kontrolę, kai jų smegenys patenka į REM miegą.

Šie spiraliniai miegai trunka tik 5–20 minučių, pasklidę tarp medžioklinių nardymų. Palyginę Kendall-Barr sekimo duomenis su bendrais metų ruonių sekimo duomenimis, mokslininkai nustatė, kad ruoniai miega šioje prieblandos zonoje, šimtus metrų žemiau paviršiaus.

Baimė ir maistas atvirame vandenyne

Net jei jaunikliai įvaldo nardymo įgūdžius, ilgos migracijos, kurių reikia norint rasti pakankamai maisto, yra žiaurios. Du kartus per metus suaugę ruoniai drambliai migruoja iki Aleutų salų Aliaskoje arba pusiaukelėje į Japoniją šiaurinėje Ramiojo vandenyno dalyje. Tarp šių migracijų jie grįžta į Año Nuevo paplūdimius veistis ir lysti.

Daugelis jauniklių neišgyvena savo pirmųjų kelionių, kurios yra trumpesnės nei suaugusių ruonių. Mažyliai ne tik išmoksta pakankamai gerai nardyti, kad galėtų miegoti po vandeniu ir medžioti pakankamai maisto, kad galėtų išsilaikyti, bet ir išmokti išvengti plėšrūnų. Beltranas jauniklius seka nuo 2018 m., o vidutiniškai tik pusė jo sekamų ruonių grįžta į paplūdimį, kuriame jie gimė. Suaugę ruoniai drambliai gali gyventi iki 25 metų, tačiau didelis jauniklių mirtingumas neleidžia šiai rūšiai išlaikyti savo populiacijos.

Beltranas tikisi išsiaiškinti, kuris veiksnys nulėmė daugumą mirčių pirmojoje kelionėje – badas ar grobuonys.

„Įtariu, kad tai labiau tikėtina plėšrūnė nei badas“, – sako Beltranas. „Vienintelis būdas tai sužinoti – įdėti ant jų sekimo įrenginius ir pamatyti, kur ir kada plombos neprisijungusios.

Sekikliai matuoja nuvažiuotą atstumą ir laiką, praleistą medžiojant grobį nardant – kaip ruoniams skirtas Fitbit. Jei duomenys rodo daug medžioklinių nardymų prieš prisijungiant prie interneto, tikėtina, kad ruonį suėdė plėšrūnas. Bet jei sekėjai nerodo daug medžioklės prieš prisijungdami prie interneto, badas yra labiau tikėtinas kaltininkas.

Jaunų ruonių dramblių tyrimas ir tai, kaip jie lavina šiuos įgūdžius, galėtų padėti suprasti kitas jūrų žinduolių rūšis, kurias daug sunkiau ištirti, pavyzdžiui, banginius, ruonius ir jūrų liūtus.

„Jei galime išsiaiškinti, kas riboja išsiritusius jauniklius, galime išsiaiškinti, ką turime apsaugoti, ir tai turi daug įtakos jūrų žinduolių apsaugai ir valdymui plačiau“, – sako Beltranas.

Dabar šį pavasarį jaunikliai išeina patys, naudodami sunkiai įgytus kvėpavimo sulaikymo įgūdžius, kad išvengtų plėšrūnų, neria skanaus grobio ir valgo po bangomis.

Leave a Comment

Your email address will not be published.